Szkolenia
ESPRESSO, CAPPUCCINO, LATTE ART

Akademia

espresso service

Akademia Espresso Service to projekt starannie przygotowanych szkoleń
i warsztatów dla osób, które chcą nauczyć się pracy z kawą oraz dla osób, które mają doświadczenie, ale chcą nadal poszerzać swoją wiedzę kawową. Moduły szkoleń
są oparte głównie o praktykę, zrozumienie espresso oda strony sensorycznej
oraz spienianie mleka i wykorzystywanie go do malowania wzorów.

 

Ogromnym atutem naszych szkoleń są moduły alternatywnych metod parzenia kawy oraz podstawowe wiadomości teoretyczne i praktyczne wypalania kawy
za pomocą naszego pieca samplowego.

Barista

Chcesz zostać baristą? Czekamy na Ciebie!

4-8 osoby

Idealne rozwiązanie dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę jako barista. Kurs ma na celu wprowadzenie w świat kawy oraz zbudować świadomość i chęć do dalszego rozwoju.

 

Program szkolenia to teoria w której skupiamy się nad podstawowymi zagadnieniami oraz silnie rozbudowany program praktyczny co pozwoli lepiej zrozumieć szczegóły które mają wpływ na espresso, spienianie mleka etc.

co w programie:
Dzień I (8h)
teoria
  1. Teoria z zakresu ziarna jednorodnego, blendów (odmiany ziarna, obróbka ziarna, charakterystyka sensoryczna, koło smaków)
  2. Teoria oraz praktyka z zakresu wypalania kawy. Palenie kawy w piecu 1kg ziarna jednorodnego oraz blendu.
  3. Cupping (dozy, odpowiednie mielenie, różnice pomiędzy profilem wypalenia)
  4. Omówienie budowy ekspresu oraz młynka do mielenia kawy.
teoria/praktyka
  1. Espresso – odpowiednia kalibracja młynka, dozowanie, tamping, analiza smaku, konsystencji.
  2. Espresso – nadekstraktywne, podekstraktywne (jak reagować, jak zapobiegać, charakterystyka)
  3. Espresso – kanałowanie, dystrybucja kawy, omówienie oraz zrozumienie etapów zaparzania espresso.
  4. Espresso – zasady zbalansowanego espresso, użycie zwykłych sitek, sitek IMS – różnice.
teoria/praktyka
  1. Mleko – jakie mleko wybrać, skład, jak się z mlekiem obchodzić.
  2. Mleko – teksturowanie od Flat – white do cappuccino.
  3. Podstawy latte art. (serce, rozeta, tulipan)
  4. Alternatywne metody latte art.
Dzień II (6h)
teoria/praktyka
  1. Alternatywne metody zaparzania kawy (V60, Kalita, Aeropress, Chemex, Syfon)
  2. Wpływ wody na ekstrakcje.
teoria
  1. Kawy oraz cocktaile kawowe na bazie produktów Monin.
teoria
  1. Ćwiczenia z pierwszego oraz drugiego dnia (cappuccino, wzory latte art., oraz inne propozycje kawowe na bazie espresso)
  2. Rozwiązanie ewentualnych problemów/wątpliwości podczas zaparzania kawy.
EGZAMIN TEORETYCZNY ORAZ PRAKTYCZNY
Latte art

Bądź na bieżąco ! Zaskocz swoich gości!

4-8 osoby

Szkolenie ma na celu udoskonalenie technik latte art. które aktualnie są standardem w dobrych kawiarniach. Pokażemy jak zastosować techniki malowania mlekiem które bezpośrednio wylewamy do filiżanki jak i z wykorzystaniem patyków do latte art., sosów oraz posypek.

Latte art. podnosi jakość oraz standard lokalu.

co w programie:
Dzień I
Teoria
  1. Prezentacja multimedialna (historia latte art, co jest potrzebne do pracy, kryteria oceny)
Praktyka
  1. Poprawna ekstrakcja espresso
  2. Poprawne spienianie mleka do latte art.
  3. Wzory pojedyncze: serce, rozeta, tulipan (ćwiczenia)
  4. Wzory podwójne: serce w sercu, podwójna rozeta, swan, China style tulip.
  5. Wzory malowane za pomocą rysików, sosów etc.
Egzamin
  1. Wylosowanie i utworzenie wzoru ćwiczonego podczas szkolenia.